Användningsområde

Motorvälten användes inom de flesta svenska vägföreningar vid byggandet av grus- och makadamvägar samt för att få en fast och jämn vägbana. Vägrivare var monterad direkt på välten. Den bogserade med lätthet stenkrossar och andra redskap för vägunderhållningen.

Historik

År 1913 började Munktell att tillverka motorvältar efter att i många år gjort ångvältar. Den tillverkades i två storlekar 8 och 10 ton. Denna vält bygger på den traktortyp som benämns 20-24 och har samma typ av encylindriga tändkulemotor. Vikten kunde ökas med ett par ton genom adapterskivor respektive demonterade gjutjärnsskivor på valsarna. Riktpriset 1915 var ca 10 000 kr för en 8–10 tons vält. Den utställda motorvälten tillverkades år 1918 och är skänkt av Sandvikens kommun. Vintern 1996–1997 genomgick välten en komplett renovering vid Munktellmuseet utförd av museets veteranmekaniker.

En historia

Det berättas att flera vältar levererades till Afrika och en man vid namn Andersson fick uppdraget att sätta ihop dessa på plats. Där fick han hjälp av lokalbefolkningen, men så fort han vände ryggen till så slutade alla att arbeta. Då kom han på en idé. Han hade skadat ena ögat vid ung ålder, så han hade ett emaljöga i dess ställe. Han placerade emaljögat på en sten framför arbetarna och sa att han minsann såg allt de gjorde. Det fungerade fint fram till den femte dagen då arbetarna åter igen låg och latade sig i solen ty de hade kommit på att man kunde lägga en trasa över ögat.